LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia pregătește evacuarea într-una dintre regiunile de la granița cu Ucraina. Forțele ucrainiene se pregătesc de o nouă ofensivă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia pregătește evacuarea într-una dintre regiunile de la granița cu Ucraina. Forțele ucrainiene se pregătesc de o nouă ofensivă

Aproape toată partea de sud a regiunii Voronej, inclusiv marile centre regionale Rososh și Pavlovsk, se încadrează în zona de evacuare menționată, de o sută de kilometri. Populația totală a acestui teritoriu este de peste 270.000 de oameni.

Foto Profimedia

UPDATE 05.05 Un genist a murit în timpul operațiunilor de deminare din regiunea Mykolaiv

Un genist din regiunea Odesa a murit în timpul operațiunilor de deminare din regiunea Mykolayiv. „În timpul deminării teritoriilor din regiunea Mykolaiv, a murit un genist din Odesa, Svyatoslav Dodon. A fost aruncat în aer de o mină inamică, în urma căreia a primit răni incompatibile cu viața. Întreaga familie de salvatori ai Ucrainei își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru pierderea grea a colegului nostru. O altă viață pierdută din cauza ucigașilor ruși..." - spune serviciul de presă al Direcției Principale a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Odesa. Dodon a murit la Snigurivka.

Conform datelor comandamentului operațional „Sud”, din 7 până în 13 noiembrie au fost dezocupate 179 de așezări de pe malul drept al Niprului, inclusiv orașele Herson și Snigurivka din regiunea Mykolaiv. În teritoriile eliberate, ocupanții au minat multe obiecte. În așezările eliberate se efectuează măsuri de deminare.

UPDATE 04.22 Ucraina ar trebui să-și continue ofensiva și iarna - Wallace

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, consideră că armata ucraineană trebuie să-și continue ofensiva iarna pentru a profita de avantajele pe care le are pe câmpul de luptă. După cum a spus Wallace pentru The Daily Beast, acesta este exact sfatul pe care l-ar da colegilor săi ucraineni, cu care vorbește aproape în fiecare săptămână. „Având în vedere avantajele pe care le au ucrainenii în ceea ce privește pregătirea, echipamentul și calitatea înaltă a armatei împotriva rușilor demoralizați, prost pregătiți și prost echipați, ar fi în favoarea Ucrainei să mențină dinamica mișcării pe timpul iernii“, a explicat ministrul britanic. Potrivit lui Wallace, armata ucraineană a primit deja 300.000 de seturi de uniforme de iarnă.

UPDATE 03.40 Mass-media: Rusia se pregătește de evacuare într-una dintre regiunile de la granița cu Ucraina. Potrivit publicației ruse „ Verstka ”, care citează un document emis de autoritățile ruse, acestea intenționează să evacueze locuitorii din 15 sate și cătune situate „la 100 km de granițele Federației Ruse și Ucrainei”.

Potrivit „Verstka”, măsura se referă la așezările rurale Dalnyopolubyansky, Kryvopolyansky, Vilshansky și Petrenkovsky. Oficialii, referindu-se la „instrucțiunea guvernatorului regiunii Voronej”, cer „organizarea muncii cu populația” în ceea ce privește posibila cazare la rude care locuiesc în zone mai sigure.

De asemenea, administrația cere să se afle care dintre localnici se poate evacua cu transport personal. Informațiile trebuie depuse la serviciul local de dispecerat unificat pentru apărare civilă și situații de urgență până la data de 12 decembrie”, relatează ziarul. Jurnaliștii au amintit faptul că regiunea Voronej se învecinează cu districtele Milovsky, Novopskovsky și Markivskyi din regiunea Lugansk.

"Aproape toată partea de sud a regiunii, inclusiv marile centre regionale Rososh și Pavlovsk, se încadrează în zona de o sută de kilometri. Populația totală a acestui teritoriu este de peste 270.000 de oameni", se adaugă în articol.

UPDATE 02.25 Atacul rusesc asupra Hersonului: numărul morților a crescut

Pe 24 noiembrie 2022 (la ora 23.00), numărul de persoane ucise a ajuns la șapte persoane, ca urmare a bombardării Hersonului de către ocupanții ruși. După cum a relatat Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare regionale Herson, pe Telegram, 21 de persoane au fost rănite. "Astăzi este o altă pagină teribilă din istoria orașului nostru erou. Seara - 21 de răniți și 7 morți... Veșnică amintire celor care au murit de mâinile invadatorilor ruși. Sincere condoleanțe rudelor", a scris el.

La ora 20:15, se știa despre 4 morți și 6 răniți în urma unui atac inamic.

UPDATE 01.17 Armata ucraineană a răzbunat uciderea unui copil în Zaporijia - Fedorov

Armata ucraineană a distrus sistemul de rachete S-300 cu care rușii au tras într-o maternitate din Vilniansk, regiunea Zaporijia. În timpul atacului din 23 noiembrie, ocupanții au ucis un băiat nou-născut. După cum a relatat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol ocupat temporar, pe Telegram, luptătorii ucraineni s-au răzbunat pe ruși pentru moartea unui copil în ziua atacului asupra maternității.

Potrivit acestuia, martorii oculari au auzit mai multe explozii puternice, după o serie de lovituri de succes ale artileriei ucrainene. „Pe 23 noiembrie, în jurul orei 13:40, în satul Zeleny Yar, luptătorii noștri au eliminat sistemul de rachete S-300 al inamicului. Martorii oculari au auzit primele două explozii puternice, apoi o a treia, și mai puternică. Ocupanții au intrat în panică - au început căutările, au scos locuitorii din case, le-au verificat telefoanele", a subliniat Fedorov.

UPDATE 00.36 Peste 15.000 de oameni au dispărut în timpul războiului din Ucraina - ICMP

Potrivit Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP), peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului pe scară largă din Ucraina. După cum a declarat directorul ICMP Europa, Matthew Halliday, într-un comentariu pentru Reuters, nu este clar câte persoane au fost strămutate forțat, câte sunt ținute în custodie în Rusia, câte sunt separate de familiile lor sau câte au murit și au fost îngropate în morminte improvizate.

Potrivit lui Halliday, cifra de 15.000 este o estimare conservatoare, având în vedere că numai în Mariupol, autoritățile spun că 25.000 de persoane sunt fie moarte, fie dispărute.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele armate ucrainiene se pregătesc pentru o ofensivă: Zelenski a făcut o declarație importantă despre situația de pe front. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata ucraineană deține poziții cheie în toate zonele principale ale frontului și se pregătește să avanseze în unele direcții. "Situația din prima linie a fost examinată foarte atent și în detaliu. Oricât de dificil ar fi, deținem zone cheie pe toate direcțiile. Băieții noștri se apără cu curaj. Și sunt direcții în care ne pregătim să mergem înainte”, a spus președintele într-o comunicare video de seară.

Potrivit lui Zelenski, a fost înregistrat și transferul de forțe suplimentare de către ocupanți. „Facem totul pentru a „reduce” aceste transferuri”, a spus șeful statului. El a mulțumit tuturor celor care luptă și lucrează pentru Ucraina. Potrivit Statului Major General al forțelor ucrainiene, în cursul zilei de ieri, aviația ucraineană a efectuat 12 lovituri în zonele de concentrare a personalului ocupanților ruși și a echipamentelor acestora. În cursul zilei, rușii au efectuat două lovituri aeriene și au lansat 16 atacuri cu rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a obiectelor civile. De asemenea, trupele ruse au întărit măsurile de contrasabotaj și poliție în districtul Skadovsky ocupat din regiunea Herson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...